Fødder og knyster
En skæv storetå (hallux valgus) kaldes også en knyst. Knyster opstår ved at knoglerne i storetåen forskyder sig langsomt udad. Det medfører, at storetåen begynder at pege ind mod de andre tæer på foden, eller i særlige tilfælde, går ind over de andre tæer.
Knysten kan forårsage store smerter. I selve leddet kan der over tid opstå slidgigt. Mange har også andre forandringer og fejlstillinger i fødderne som f.eks platfod – hvor fodens buer er fladet ud – eller hulfod – hvor man er født med en meget høj svang. Ofte har man kombinationen hammertæer, knyst og platfod.
Du vil opleve ømhed og smerter i de andre tæer og i svangen når man har en skæv storetå. Man ændrer ubevidst måden at gå på, når man har smerter, og det kan afføde smerter andre steder på grund af ændret belastning.
Vores storetå er vores ”styrepind” ved gang, og den skal helst være så lige som mulig. Vi er jo fra naturens side født med en dejlig fodformet facon. Storetåen har en vigtig opgave med at gøre vores gang til en mere "flydende bevægelse", så knæ, hofte og ryg kan være med til at fremme en normal gang.
#Knyster
Årsager til skæv storetå og knyst
En skæv storetå med knyst kan være arveligt, men oftest skyldes det uhensigtsmæssigt fodtøj. Som sagt ses kombinationen platfod, hammertæer og knyster meget ofte. Men årsagen kan også være andre sygdomme, der påvirker vores led, f.eks kan både leddegigt og slidgigt have indvirkning på fødderne. Også det, at vi bevæger os på et hårdt underlag i mange timer, kan have en negativ indvirkning.
Det bedste og nemmeste er jo selvfølgelig helt at undgå at få knyster og bevare den fodformede facon på foden. Men er skaden sket, så er der nogle ting, du kan gøre for at få bremset udviklingen og forhindre at din storetå bliver stiv og ikke længere kan bevæges.
Valg af fodtøj
Første skridt på vejen til at få det bedre med dine knyster, er at benytte fodtøj med god plads til foden – både i længden, bredden og højden over tæerne og knyst. Fodtøj med høj hæl bør undgås, da det er med til at flytte trykket fra hælen til forfoden. Dette tryk er forfodens knogler ikke lavet til at tåle.
Der er så meget forskelligt fodtøj at vælge mellem – og det kan være svært at vide, hvad godt og fornuftigt fodtøj er. Der er forskel på om fodtøjet skal bruges til fest, hverdag eller motion. Det daglige fodtøj skal være noget af det bedste, du har og være godt for dine fødder. Fodtøj skal beskytte dine fødder og være med til at gøre din gang så naturlig som muligt.
Sko skal passe til fødderne – fødderne skal ikke tilpasses skoene. Se vores skoguide med gode råd til valg af fodtøj.
Indlæg kan aflaste din knyst
Måske har du brug for et indlæg. Det er en god ide at få undersøgt, om du har fejlstillinger i foden. I mange tilfælde vil et indlæg afhjælpe dine gener. Et indlæg har til formål at aflaste, støtte, korrigere og til en vis grad optræne fødderne. Dette betyder at tryk bliver fordelt således at smerter og gener bliver mindre, og derved bliver din gang forbedret.
Der findes mange forskellige typer indlæg som kan aflaste din knyst. Har du fejlstillinger som platfod eller hulfod, er der større risiko for at få problemer med fødderne, og i et sådant tilfælde kan du have rigtig godt gavn af et indlæg.
Standard indlæg vil for mange afhjælpe rigtig godt.
Læs mere om New Feets indlæg her: Korrektor® og New Feets stødabsorberende såler her: Protektor®.
Nogle gang er et standard indlæg ikke tilstrækkeligt, og der vil være brug for et indlæg, der er lavet specielt til dig, så du bliver støttet nøjagtigt de steder dine fødder har brug for det. Det er vigtigt at ikke gå for lang tid med smerterne, så opsøg læge, fodterapeut, bandagist eller en fysioterapeut for at få en vurdering af årsagen og få forslag til behandling.
Der er også mulighed for at få lavet mindre aflastninger i forskellige materialer ved fodterapeuter eller bandagister som man kan bruge i kombination med indlæg og hensigtsmæssigt fodtøj.
Det er vigtigt at passe på sine fødder
Hvis vi skal kunne holde til at gå de 10.000 anbefalede skridt dagligt, er det vigtigt at vi træner vores fødder. Fordele ved at træne fødderne er
- Større fleksibilitet. Er dine fødder elastiske og smidige, så kan hele din krop bevæge sig bedre- dette giver også bedre balance.
- Forebygger skader. Mange problemer med knæ, hofte og ryg opstår, når fodens fjedring og bevægelighed bliver reduceret.
- Bedre blodomløb. Blodcirkulationen fremmes, og du får nemmere ved at holde fødderne varme og har du hævede fødder er det rigtig godt at lave venepumpeøvelser
- Hurtig restitution. Jo mere ubesværet og frit vi bevæger os, jo bedre restituerer vi.
- Velvære. Vil du gerne holde dig sund og rørig hele livet, så er det vigtig med gode og bevægelige fødder så længe som muligt.
Find gode fodøvelser på youtube fra Danske Fodterapeuter.
Har du konstateret sygdomme, der stiller krav til fodtøjet eller indlæg, er det vigtigt, at du lytter til din behandlers råd. Egne eksperimenter kan have alvorlige følger. Vi og vores forhandlere rådgiver gerne, men det er din behandler, der har adgang til din sygdomshistorik og dermed er behandlernes rådgivning meget vigtigt.