Hvad er hammertæer?

En hammertå er en tå, som er blevet trykket skæv i en hammerhoved-lignende form. Grundleddet er overstrakt, mens enten det mellemste eller det yderste led er bøjet, så en del af tåen stritter opad. Det kan omfatte én tå eller flere tæer. Alle tæer kan rammes, men det er sjældent at storetåen får denne hammerstilling.

Hammertæer ses ofte på fødder, hvor storetåen er begyndt at dreje indad og man har udviklet en knyst.

I starten er tæerne bevægelige, men hvis du ikke gør noget ved det, så vil tåen eller tæerne stivne i denne hammerhoved-lignende facon.

 

Hvad er årsagen til Hammertæer?

Hvad er årsagen til Hammertæer?

Som med mange andre tå-deformiteter er fodtøjet den største synder. Hvis man over længere tid går i for korte eller smalle sko, vil tæerne bøjes og efterhånden vil de tilhørende muskler og sener blive kortere og kortere, og til sidst kan tæerne ikke strækkes ud.

Det kan også være en medvirkende årsag hvis man over længere tid har gået med fodtøj, der ikke sidder godt nok fast på foden – så krummer man tæer for at få fodtøjet med sig, når man går.

Mange hammertæer hænger sammen med udvikling af platfod. Det vil sige at fodens buer/svang er blevet mindre og mindre, så storetåen starter med at dreje indad, og de små tæer begynder at trække sig sammen. Der er dog også sygdomme der kan være årsag til hammertæer. Det kan være nerve og muskel lidelser, men der er også mange mennesker med gigt og/eller diabetes som oplever at fødderne ændrer sig.

> Læs mere om fødder og diabetes her

> Læs mere om fødder og gigt her

Til sidst skal det nævnes at hammertæer også kan skyldes skader på tæerne eller medfødte misdannelser. Fejlstillingerne medvirker til at huden på oversiden af tåen rammer overlæderet på skoen, hvilket kan medføre rødmen, hård hud, ligtorne eller sårdannelser - og derved smerter. Hammerhovede faconen gør også at man kommer til at trykke på neglene, når man går – dette kan føre til at neglen bliver fortykket og nedgroet.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge?

Det vigtigste, du kan gøre, er at vælge fodtøj, der er langt og bredt nok – og har en rummelig omkring tæerne. Vælg fodtøj som har et effektivt lukkesystem så fodtøjet sidder godt fast på foden.

Nogle gange kan det også være en rigtig god ide at fodtøjet er lavet med et blødt materiale over tæerne så der ikke kommer tryk.

> Læs mere om OrthoStretch® her

> Læs mer om vores fodtøj her

> Læs vores skoguide for at få gode råd og vejledning til valg af fodtøj her


Få undersøgt om du har fejlstillinger i foden (så som platfod), der er med til at forværre tilstanden. I mange tilfælde vil et indlæg sammen med fodtøjet være det, der aflaster dine hammertæer bedst muligt. Det findes både færdige og individuelt tilpassede indlæg, som har til formål at aflaste, støtte, korrigere eller til en vis grad optræne fødderne.

> Læs mere om vores indlæg her

Det kan være en rigtig god ide at bestille en tid ved en fodterapeut – der er mange muligheder for at få lavet mindre aflastninger i forskellige materialer. Sammen med godt fodtøj og indlæg kan dette give ekstra beskyttelse, så man ikke har flere smerter en højst nødvendigt.

Fodøvelser

Hvorfor skal du lave fodøvelser?
Hvis vi skal kunne holde til at gå de 10.000 anbefalede skridt dagligt, er det vigtigt at vi træner vores fødder.

Fordele ved at træne fødderne:

  • Større fleksibilitet Er dine fødder elastiske og smidige, så kan hele din krop bevæge sig bedre- dette giver også bedre balance.
  • Forebygger skader Mange problemer med knæ, hofte og ryg opstår, når fodens fjedring og drejefunktion ikke fungerer optimalt.
  • Bedre blodomløb Blodcirkulationen fremmes, og du får nemmere ved at holde fødderne varme. Har du hævede fødder er det rigtig godt at lave venepumpeøvelser Hurtig restitution Jo mere ubesværet og frit vi bevæger os, jo bedre restituerer vi.
  • Velvære Vil du gerne holde dig sund og rørig hele livet, så er det vigtig med gode og bevægelige fødder så længe som muligt.

Find fodøvelser på YouTube fra Danske Fodterapeuter og vælg dem der passer bedst til dig.

Har du konstateret sygdomme der stiller krav til fodtøjet eller indlæg er det vigtigt at du lytter til din behandlers råd. Egne eksperimenter kan have alvorlige følger. Vi og vores forhandlere rådgiver gerne, men det er din behandler der har adgang til din sygdomshistorik og dermed er behandlernes rådgivning meget vigtigt.