Fødder og ligtorne

En ligtorn er en ophobning af hård hud, der opstår ved vedvarende og for meget tryk -typisk under foden eller mellem tæerne. Man skelner mellem to typer af ligtorne, blød ligtorn og hård ligtorn. De bløde ligtorne befinder sig som regel mellem tæerne, hvor der er tendens til et fugtigt miljø.

De hårde ligtorne sidder gerne under fødderne, men kan også komme under fortykkede negle, eller ved tryk oven på hammertæer fra overlæderet i fodtøjet. Ligtorne opleves smertefulde, og smerten forstærkes ofte når du har fodtøj på, hvor der skabes et øget tryk mod din hud. Mange oplever at de laver om på deres gangmønster fordi man helt ubevidst forsøger at aflaste området der gør ondt. Smerterne kan på denne måde forplante sig til andre steder i kroppen. 

 

Ligtorne forsvinder ikke af sig selv, medmindre du fjerner årsagen. Bliver du ved med at gå med ligtorne, vil de ofte blive større og mere smertefulde. Så har du mistanke om, at du har fået en ligtorn, er det vigtigt, at du får sat gang i behandling hurtigst muligt. 

Hvad er årsagen til ligtorne?

Fodtøj der ikke passer til fodens facon. Fodtøj der ikke sidder godt fast på foden eller ikke har tilstrækkeligt med støtdæmpning under foden. Fejlstillinger i fødderne der gør at man får for meget tryk steder hvor det ikke er beregnet at være øget tryk. 

Hvad er årsagen til ligtorne?

Hvad kan du gøre for at forebygge ligtorne?

Bestil en tid ved en fodterapeut! Fodterapeuten kan fjerne den hårde hud og ligtorne, men man skal være klar over, at så længe årsagen ikke fjernes, vil den hårde hud og ligtorne blive ved med at dannes.

Find en fodterapeut her: https://altomfoden.dk/find-en-fodterapeut/

Udvikling af ligtorne skyldes i langt de fleste tilfælde at dine fødder og fodtøj ikke snakker så godt sammen, så tag et grundigt kig på dit fodtøj – gerne sammen med fodterapeuten hvis du er i tvivl.

Vælg fodtøj med god plads til foden – både i længden, bredden og højden. Fodtøj med høj hæl bør undgås da det er med til at flytte trykket fra hælen, til forfoden. Dette tryk er forfodens knogler ikke lavet til at tåle.

Der er så meget forskelligt fodtøj at vælge mellem – og det kan være svært at vide, hvad godt og fornuftigt fodtøj er. Der er forskel på om fodtøjet skal bruges til fest, hverdag eller motion. Det daglige fodtøj skal være noget af det bedste du har og være godt for dine fødder.

Fodtøj skal beskytte dine fødder og være med til at gøre din gang så naturlig som muligt.

Sko skal passe til fødderne – fødderne skal ikke tilpasses skoene.

Se vores skoguide med gode råd til valg af fodtøj.

Måske har du brug for et indlæg?

Det er en god ide at få undersøgt om din fejlstilling kan aflastes med et indlæg.

I mange tilfælde vil et indlæg afhjælpe dine gener. Et indlæg har til formål at aflaste – støtte – korrigere og til en vis grad optræne fødderne. Dette betyder at tryk bliver fordelt således at smerter og gener bliver mindre, og derved bliver din gang forbedret.

Standard indlæg vil for mange afhjælpe rigtig godt, Læs mere om vores indlæg Korrektor®  og stødabsorberende såler Protektor®.

Nogle gange er et standardindlæg ikke tilstrækkeligt, og der vil være brug for et indlæg der er lavet specielt til dig, så du bliver støttet nøjagtigt de steder dine fødder har brug for det.

Der er også mulighed for at få lavet mindre aflastninger i forskellige materialer ved fodterapeuter eller bandagister som man kan bruge i kombination med indlæg og hensigtsmæssigt fodtøj. 

Fødderne er kroppens fundament – de skal bære dig hele livet. 

Har du konstateret sygdomme der stiller krav til fodtøjet eller indlæg er det vigtigt at du lytter til din behandlers råd. Egne eksperimenter kan have alvorlige følger. Vi og vores forhandlere rådgiver gerne, men det er din behandler der har adgang til din sygdomshistorik og dermed er behandlernes rådgivning meget vigtigt.